top of page

Plast

Bower förklarar hur du sorterar plasten rätt för att vara snällare mot jorden. Du får även lära dig allt om hur processen fungerar för plaståtervinning.

Så återvinns och sorteras plast

Plast är ett sådant material som källsorteras och vissa föremål kan slängas på återvinningsstation eller i ett miljörum. Det förutsätter att produkten kan klassas som en förpackning, med vissa undantag. Givna förpackningar är exempelvis plastflaskor utan pant, tuber, burkar och plastlock. Andra föremål som ska sorteras i plaståtervinningen är frigolit och chipspåsar eller liknande påsar.


Produkter av plast, som inte är förpackningar, lämnar du till en bemannad återvinningscentral. Några exempel på sådana föremål är leksaker, plastmöbler, plastmappar och sopsäckar.


Endast tre typer av plast kan återvinnas. Dessa är:


  • PET (Polyetentereftalat). Detta är den mest återvunna plasten och är också lättast att återvinna, då den ofta är genomskinlig. Några exempel på produkter som innehåller PET-plast är PET-flaskor och flaskor till fluorskö.


  • PP (Polypropen). Denna typ av plast används till sugrör, lådor, flaskor och fodral.


  • PE (Polyeten) med hög (HDPE) eller låg (LDPE) densitet. HDPE används till leksaker, plastkassar och förpackningar till smör och glass. LDPE används till bubbelplast och påsar till frysta matvaror.


Hur många gånger plast kan återvinnas verkar det inte finnas någon konsensus kring, men man kan räkna med att plastmolekyler kan återvinnas mellan 6-10 gånger. Det beror bland annat på vilken typ av plastmolekyl som återvinns.


Mjukplast och hårdplast

Du behöver inte sortera ditt plastavfall utifrån hård- eller mjukplast. Plasten hanteras på samma anläggning oavsett om den är mjuk eller hård. På anläggningen separeras plasterna med hjälp av stora fläktar.


Plast som inte går att återvinna

All plast kan inte återvinnas. eftersom plast är en komplex sammansättning av olika ämnen och tillsatser. Dessa tillsatser kan syfta till att göra plasten mjuk, hållfast, bakteriedödande eller färgad. I dagsläget kan inte alla dessa tillsatser och sammansättningar tas om hand och återvinnas.


Plaster som inte kan återvinnas är:

  • PVC (polyvinylklorid). PVC innehåller giftiga kemikalier och denna typ av plast hittar du i plaströr, slangar och plastfolie.


  • PS (polystyren). PS innehåller också en hög andel giftiga ämnen och kan hittas i plastredskap, styrofoam och isolering.


  • Övrig plast. I denna kategori finns bioplast, polykarbonat och kompositplast.


Återvinna svart plast

Ett mycket omtalat problem inom plaståtervinningen är svårigheterna i att återvinna svart plast. Problemet grundar sig i optiska läsmaskiner som sorterar plasten inför återvinning. Maskinerna sorterar utifrån plastens våglängder och där fungerar inte färgen svart särskilt bra. Infrarött ljus, som maskinen läser av, absorberas i det svarta och produkten blir “osynlig”. Den plasten hamnar då i förbränningen.


År 2019 skrev Unilever en artikel, där de påstod att de löst problemet och att svarta HDPE-förpackningar från bland annat Axe och Tresemmé kan återvinnas. Denna nya teknik förklaras inte nämnvärt och i skrivande stund finns ingen vidare uppdatering gällande denna upptäckt. Företaget skriver också att denna typ av svarta plastförpackningar kommer att implementeras i Storbritannien först och främst.


Företaget Superfos meddelar däremot att även de har löst problemet med svart plast och har en förklaring på hur de har gjort. För att göra de svarta plastförpackningarna återvinningsbara, tar de bort en färgkomponent som kallas för carbon black. Utan carbon black kan plasten upptäckas av återvinningsmaskiner.


Om plaståtervinning

I Sverige hanterar Svensk Plaståtervinning all återvinning av plast. Återvinningsprocessen går till enligt följande steg:


  1. När plasten har hämtats från en återvinningsstation transporteras den i balar till Svensk Plaståtervinning där den sorteras utifrån färg och plastsort.

  2. Sedan skickas den till tvätt och granulering.

  3. Resultatet blir en återvunnen råvara som kan användas till att göra nya produkter.


Plast som inte kan återvinnas skickas till energiutvinning, där det bränns och blir till energi.


Varför bör du återvinna plast?

Plast som hamnar i naturen, genom förbränningsgas, deponi eller lakvatten, utgör ett stort hot mot levande varelser, klimat och miljö. Dels innehåller plaster olika kemikalier, som kan vara giftiga, och dels innebär en förbränning av plast stora utsläpp av växthusgaser.


Vad händer med pappersförpackningar efter du har lämnat till återvinning?

Se filmen från Förpackningsinsamlingen (FTI) för att förstå mer om vad som faktiskt händer med alla plastförpackningar efter att du har lämnat dem till återvinning:

Referenser

A Better Footprint

Förpackningsinsamlingen, FTI

Miljödepartementet

Superfos

Svensk Plaståtervinning

SVT Nyheter

Unilever


Thanks for reading!

 

And you, do not forget that you can use the Bower app to be rewarded for your recycled packaging. Through the app, you can closely monitor the amount of carbon dioxide you save the world by recycling.

 

When you save carbon dioxide, you contribute to a reduction in greenhouse gases, which in turn can slow down global warming and the loss of biodiversity on earth.

Frame 309.png
Frame 310.png
bottom of page