top of page

Pant

Vad kan du panta? Bower förklarar vad som går att panta i Sveriges pantsystem. Ladda ner Bowers app för att enkelt panta direkt i mobilen.

Vad kan man panta?

Alla burkar och flaskor med ett svenskt pantmärke går att panta. De förpackningarna har granskats och är garanterade att kunna bli återvunna som nya burkar och flaskor. De är gjorda av godkända material, som kan användas till förvaring av livsmedel, såsom aluminium och PET-plast.


I regel måste du kunna panta en burk eller plastflaska som har producerats i Sverige. Undantag finns om drycken innehåller mestadels mejeri eller juice. Glasflaskor ingår inte i pantsystemet.


Priset på att panta en pantburk eller en liten PET-flaska är 1 kr och för en stor PET-flaska får du 2 kr. För att kunna panta förpackningen behöver den dock uppfylla följande krav:

  • Den ingår i det svenska pantsystemet och har ett svenskt pantmärke.

  • EAN-koden är oskadad och läsbar.

  • Förpackningen har sin ursprungsform. En tillplattad förpackning har inte rätt mått.

  • Produkten är aktiv i systemen. En förpackning kan pantas senast 2 år efter försäljning.


Panta glasflaskor

Glasflaskor kan i regel inte pantas idag, utan lämnas till glasåtervinning på en återvinningsstation. Öl och cider kan dock i vissa fall förpackas i glasflaskor med pant, så kallade returflaskor. Leta efter märkningen för pant, om du vill vara säker på att du kan panta din glasflaska. Dessa pantas i en matbutik, som andra produkter med pant.


Vad hände med glasflaskorna i läskback?

Att panta glasflaskor i en röd back är idag endast ett nostalgiskt minne. Läskbacken rymde 20 glasflaskor med olika sorters läsk och när de alla var tomma ställde du den i en pantmaskin med stor öppning.


År 2013 övergick Spendrups till läsk i PET-flaskor och även Carlsberg slutade sälja dricka i backar. Utan dessa stora producenter blev det inte längre hållbart att sälja dricka i back, så de togs bort kort därpå.


Utländsk pant

Du kan inte panta en burk eller flaska från utlandet, eftersom de inte ingår i det svenska pantsystemet. En utländsk aluminiumburk kan du lämna i en pantmaskin och den kommer att återvinnas, men du får ingen pant för den. Du kan inte få pant för en utländsk burk, då du inte har betalat pant för den vid köpet.


PET-flaskor utan svensk pantmärkning kan du inte lämna till återvinning i pantmaskinen, då maskinen inte kan säkerställa vad den har innehållit eller material som använts till produktionen av flaskan. Lämna denna PET-flaska i plaståtervinning istället.


Burkar och flaskor utan pant

Burkar och flaskor utan pantmärkning kan du inte få pant för. Dessa sorteras vid en återvinningsstation, antingen som metall, plast eller glas.


Varför ska du panta?

Pantsystemet är ett slutet kretslopp, där burkar och PET-flaskor med märkning garanterat blir återvunna till nya. Det är ett enkelt och tryggt system, som hela 81 % av svenskarna har förtroende för enligt Pantamera. Vidare presenterar Pantamera att pantningen år 2020 bidrog till en besparing av 180 000 ton koldioxid. Att panta ger dig alltså dina pengar tillbaka och du bidrar till ett mer hållbart klimat.


Referenser

Pantamera

Statistiska Centralbyrån, SCB

SVT Nyheter


Thanks for reading!

 

And you, do not forget that you can use the Bower app to be rewarded for your recycled packaging. Through the app, you can closely monitor the amount of carbon dioxide you save the world by recycling.

 

When you save carbon dioxide, you contribute to a reduction in greenhouse gases, which in turn can slow down global warming and the loss of biodiversity on earth.

Frame 309.png
Frame 310.png
bottom of page